Σε τραγικό επίπεδο η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Σε τραγικό επίπεδο η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Προς Υπουργό:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής  

H ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε τραγικό επίπεδο, τη στιγμή που από την 1η Ιανουαρίου 2010 εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα όρια για τα αιωρούμενα σωματίδια (καθιστώντας το όριο στα 20 μg/κ.μ.).

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι το κέντρο της πόλης, αλλά και τα δυτικά προάστια, περιοχή με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία πρόσφατων μετρήσεων του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας οι συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια στη δυτική πλευρά της πόλης ξεπερνά έως και δύο φορές τα όρια που θέτει η Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στη δημόσια υγεία είναι άμεση, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει σε 500.000 ετησίως τους πρόωρους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με ιδιαίτερη αύξηση στις αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης επιδεινώνεται και από τη διηπειρωτική μεταφορά μικροσωματιδίων, τη διασυνοριακή ρύπανση όμορων κρατών, αλλά και η σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Συνεπώς η αέρια ρύπανση της Θεσσαλονίκης διαφοροποιείται ανάλογα με την περίοδο ως προς με την πηγή προέλευσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όχι όμως ως προς τα όρια, τα οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών επιστημόνων σταθερά ξεπερνούν το όριο ασφαλείας.  

Το κοινωνικό κόστος που πληρώνει η Θεσσαλονίκη λόγω μολυσμένης ατμόσφαιρας είναι  πολύ υψηλό, ενδεικτικά για το έτος 2002 ανήλθε στα 751 εκατ. Ευρώ, ενώ το 68% των ημερών του έτους οι κάτοικοι της πόλης αναπνέουν μολυσμένο αέρα.  

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να μειωθεί και να περιορισθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων Βαλκανίων, που επηρεάζουν και την χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου